måndag 10 mars 2014

Recept på daimcheescake med toffesås

Den här cheescaken är godare än godast och måste provas att göra. Den går snabbt att slänga i hop men man får vänta ganska lång tid innan den är klar. Det är värt väntan jag lovar.


Du behöver
En rund form med avtagbara kanter 25 cm
50 g smör
1/2 paket digestive

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 g philadelphiaost
4 dl grädde
1 msk vaniljsocker

1 burk kondenserad sötad mjölk



Såhär gör du botten.
Mixa digestive till smulor
Smält 50 g smör och blanda med digestive
Tryck ut blandningen i botten av formen och ställ i kylen

Såhär gör du fyllningen.
Du behöver 3 bunkar att blanda i.
Börja med att i första bunken vispa grädden tills den är ganska hård och formbar.
Hacka daimen till små fina bitar och blanda ner i grädden.
Diska vispar och se till att de är helt rena och torra. vispa sen äggvitan i nästa bunke till ett fast skum, du ska kunna hålla bunken uppochned
Blanda sen äggulor socker vaniljsocker och philadelphiaost i tredje bunken.
Blanda ostfyllningen med daimgrädden och vänd sen försiktigt ner äggvitan.

När allt är ordentligt blandat så jämnar du ut fyllningen i formen och ställer i frysen minst 5 timmar.

Såhär gör du toffeesåsen 
Ta en ganska stor kastrull och koka upp riktigt med vatten.
Ta bort lappen från burken med kondenserad mjölk och lägg ner burken i det kokande vattnet. låt sen burken koka max 2 timmar. Jag kokade min i 1 timma och 55 min då blir den lite mjukare än kolan i en dumle. Ja det är inte svårare än så. koka burken så äre klart! :-) 

När kakan fryst ordentligt och formen går lätt att ta bort så kan du bre på toffeesåsen precis innan servering. Jag tycker att man ska ta fram kakan 15-20 min innan servering så att den inte är stenhård.





1 kommentar: