måndag 25 mars 2013

Recept på blåbärsbullarna

Jag fick massvis med beröm för mina blåbärsbullar, både av dem som provsmakat och av dom som sett bilder på instagram. Så jag har lovat att dela med mig av receptet så här kommer det gott folk..


Bulldeg:
50g jäst
5dl mjölk
200g smör
1/2 tsk salt
1dl socker
3tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Smula jästen och tillsätt lite av degvätskan (smör och mjölk som är värmt till 37 grader), rör tills jästen löst sig och tillsätt sen resten av degvätskan. Sen tillsätter du salt socker och kardemumma, Tillsätt lite mjöl i taget och spara lite till utbakning. Knåda degen ordentligt och länge, jag knådar för hand tills den är elastisk, kladdig och mjuk. tillsätter du för mkt mjöl blir degen hård och seg..
Låt degen jäsa i ca 1 timma till dubbel storlek. Jag brukar jäsa mina degar i avstängd ugn med plastfolie över. Anväder du bakduk så torkas degen ut i onödan..

När degen är färdigjäst låter du den "ramla ur" bunken, dela degen i två delar, knåda försiktigt så att du får en fin form på degen som är lätt att kavla ut. kavla degen till en rektangel. Kavla inte degen för platt utan låt den ha lite tjocklek. jag brukar ha degen lika tjock som en blyertspenna ungefär.

Fyllning:
150g rumsvarmt smör
3 msk socker
2 1/2 msk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl blåbärssylt
2 msk mjöl

Blanda ihop ingredienserna med elvisp så att allt blandas ordentligt.
bred ut fyllningen på degrektangeln och vik sedan degen dubbel. Skär remsor som är ungefär 1 1/2- 2 cm breda (beroende på hur stora bullar du vill ha) snurra sen remsan så att den blir snurrad som en lång skruv. Sen lindar du skruven runt sig själv som ett snäckskal och fäster änden undertill. (tvätta händerna ofta, annars kommer hela bullen vara blå och blir inte lika snygg)
Lägg bullarna på bakplåt och låt jäsa ca 45 min.
När bullarna jäst under plastfolie gräddar du dem ca 7 min i 150 grader. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under bakduk.

Topping:
smält smör
strösocker

Innan du serverar dina bullar så penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker.

Jag tycker dom här bullarna är fina och supergoda! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar